Waarom Locoo?
screenshot lokaalgeld

Oplossing 1 Tijdelijk lokaal gelabeld geld

Een alternatieve of eigen lokale munt is niet aantrekkelijk voor ondernemers. Te onzeker. Te veel gedoe. Tegelijkertijd willen we wel dat geld langer in de regio actief blijft. Anders redden we het niet. Wat nu?

Tijdelijk lokaal gelabeld geld is de oplossing. Een Euro blijft een Euro. Op een normale Euro plakken we een tijdelijk ‘digitaal stickertje’. De Euro kan nu tijdelijk alleen in de eigen regio worden uitgeven. Na bijvoorbeeld 50 dagen gaat het stickertje er automatisch af. De ‘Lokale Euro’ kan weer overal worden uitgegeven. Zo maken we van een ‘Normale Euro’ tijdelijk een ‘Lokale Euro’. Weg onzekerheid. Welkom ‘lokale munt’! Welkom extra omzet!

Hoe zit het met het gedoe? Met de tijdelijk lokale Euro is er geen gedoe. De administratie blijft hetzelfde. Je krijgt er alleen een lokale rekening bij. En betalen? Dat gaat zoals het nu ook gaat. Inclusief een extra mogelijkheid. Via de handige betaalapp kun je meteen ook met je telefoon betalen. Je opent de app. Scant de QR-code en de transactie is gedaan. Geen gedoe met kastjes en pinapparaten. Je telefoon is genoeg.

Wat is het nut van tijdelijk lokaal gelabeld geld?

Met tijdelijk lokaal geld zorgen we ervoor dat geld langer in de regio blijft circuleren. Van € 5 maken we € 20. Van € 5.000 maken we € 20.000. En van € 500.000 maken we € 2.000.000. Dat het geld daarna alsnog naar een nationaal of internationaal niveau stroomt is geen probleem. Het heeft zijn werk op lokaal en regionaal niveau dan al ruimschoots gedaan.

Denk hier eens over na: Stel jouw lokale overheid brengt 10-20% van haar uitgaven als tijdelijk lokaal geld in omloop. Wat is het effect als het geld hierdoor twee tot drie transacties langer in de regio actief blijft?

Een simpel voorbeeld kan het nut van tijdelijk lokaal geld verduidelijken:

  1. Stel: een klant besteedt € 5 bij een lokale winkel.
  2. De winkel besteedt dit bedrag op zijn beurt bij een ondernemer in de buurt.
  3. Die ondernemer betaalt er zijn medewerker mee.
  4. De medewerker besteedt het geld weer in een lokale winkel.
  5. In totaal hebben dan 4 mensen € 5 verdiend en uitgegeven.

De € 5 van het begin is voor de regio zodoende € 20 waard geworden.
Vergelijken we dit met een situatie waarbij de klant van het begin zijn € 5 meteen besteedt bij Amazon.com, dan valt op dat lokaal veel minder is verdiend en de € 5, die even in de regio was, € 5 is gebleven.

In werkelijkheid gaat het niet om € 5, maar om duizenden euro’s die we op deze manier aan de lokale en regionale economie onttrekken. Dit is niet alleen van invloed op de lokale economie, maar uiteindelijk ook op onze belastinginkomsten en daarmee op onze collectieve investeringsmogelijkheden in publieke diensten en voorzieningen.

Komt het geld dan helemaal niet meer terug?
Jawel. Maar mondjesmaat. Het algemene beeld laat zien dat het geld, dat aan de lokale en regionale economie onttrokken wordt, zich ophoopt bij een beperkt aantal grote spelers. Het merendeel van het geld dat terugkomt, komt terug in de vorm van een lening en dus schuld. Zo hollen we uiteindelijk onze eigen economie en samenleving uit.